Alimente care cresc productia de colagen din piele

productia de colagen

Colagenul este o proteina lunga si fibroasa, care impreuna cu elastina si keratina moale formeaza tesutul conjunctiv (tesutul care "leaga" pielea), element responsabil pentru elasticitatea si rezistenta pielii. Imbatranirea pielii – subtierea tesuturilor, aparitia ridurilor si liniilor fine, precum si petele de varsta apar atunci cand colagenul incepe sa se descompuna in piele. Acest lucru este normal si face parte din procesul de imbatranire, care incepe, de obicei, cand individul este in pragul varstei de 30 de ani. 

Cand imbatranirea isi face aparitia la nivelul pielii si devine destul de vizibila, oamenii incep sa caute solutii in diverse creme si tratamente cosmetice. Desi unele dintre ele fac o treaba buna, ele sunt eficiente doar pentru o anumita perioada de timp. In final, stilul de viata si, mai ales, cel alimentar are capacitatea de a imbunatati aspectul pielii, prin oferirea nutrientilor necesari care sporesc productia de colagen. Exista substante nutritive foarte specifice, care lucreaza pentru protejarea colagenului existent deja in piele si exista substante nutritive care stimuleaza, de fapt, productia de colagen. 

Nutrientii care stimuleaza productia de colagen

Trebuie sa construim colagen de la interior spre exterior!

alimente pentru pieleAbordarea interior->exterior este intotdeauna cea mai buna tactica de insanatosire a organismului. Pentru a arata mai tanar, corpul trebuie sa produca noi celule de colagen in piele. Ca sa ajungem la acest rezultat, trebuie sa consumam produse alimentare care sa protejeze colagenul prezent, oferind in acelasi timp noi fibre pentru construirea acestei proteine. 

Pestele de apa rece, cum ar fi somonul, sardinele, codul, macroul si tonul, este bogat in acizi grasi de Omega 3, nutrient care pastreaza pielea supla si moale. Mancand cateva sute de grame de peste saptamanal, putem obtine acesti nutrienti esentiali pentru productia de colagen, iar pielea noastra se va imbunatati vizibil.

Usturoiul contine sulf, care, de asemenea, ajuta organismul sa produca proteine ce mentin elasticitatea pielii. Taurina si acidul lipoid din usturoi vindeca fibrele de colagen deteriorate si accelereaza aparitia celulelor noi. 

Rosiile sunt bogate in licopen antioxidant, care inhiba colagenazele. Colagenazele sunt niste enzime care distrug colagenul. In timp ce mai multe alimente au valori nutritive mai mari cand sunt consumate in stare cruda, rosiile contin, de fapt, cantitati mai mari de licopen atunci cand sunt gatite. Pentru a avea o piele tanara si radianta, bucura-te cat mai mult de doze bogate de rosii fierte, suc de rosii, sos marinat si sos de spaghete. 

Alimentele bogate in vitamina C, cum ar fi lamaile, kiwi, portocalele sunt esentiale pentru productia de colagen din piele. Prin urmare, cu siguranta, vei dori sa iti imbogatesti meniul alimentar cu astfel de produse pentru a avea o piele proaspata si ferma.