De ce sunt importanti antioxidantii din produsele de ingrijire a pielii?

antioxidanti pentru piele

Oxidarea este un proces cunoscut de toata lumea. Atunci cand un mar este taiat in cateva bucati, oxidarea incepe sa schimbe culoarea miezului. Cand fierul este expus la apa, oxidarea este procesul care il face sa rugineasca. Oxidarea se intampla in mod natural in corpul fiecarui individ, in timpul reproducerii celulelor. In pielea noastra, celulele mor constant, urmand sa fie inlaturate de celulele noi create. Acest ciclu de nastere si moarte este necesar pentru a ne mentine pielea sanatoasa. In timpul procesului de oxidare, exista cateva molecule care devin "radicali liberi". Aceste molecule au o componenta in minus si cauta ceva cu disperare pentru a inlocui partea care lipseste. In timpul acestei cautari, celulele din jurul lor sunt afectate, iar ADN-ul lor este deteriorat. Aceste celule incep sa creasca anormal si sa provoace boli. 

In organismul nostru se intampla procese naturale care sa se ocupe de acesti radicali liberi, dar mediul in care traim cauzeaza o crestere anormala a radicalilor liberi. Expunerea la factorii externi, cum ar fi fumul de tigara, poluarea, razele ultraviolete si produsele chimice concentrate din produsele de ingrijirea pielii, creste formarea radicalilor liberi in asa fel incat organismul sa nu mai poata faca fata numarului mare de astfel de molecule generate. 

Antioxidantii din produsele de ingrijire a pielii protejeaza pielea, limitand producerea radicalilor liberi, fiind astfel niste elemente cu efect pozitiv asupra sanatatii pielii. Prin reducerea numarului de radicali liberi, antioxidantii protejeaza celulele de colagen, care apara impotriva deteriorarii tesuturilor si chiar stimuleaza producerea acestor proteine. De asemenea, antioxidantii determina cresterea fluxului de sange la nivelul pielii, accelerand astfel metabolismul celular. 

why_antioxidants_are_good_for_your_skinFolosind produse de ingrijire a pielii pe baza de antioxidanti, putem obtine beneficii semnificative. Prin cresterea fluxului sanguin la nivelul pielii, antioxidantii din produsele de ingrijire pot calma inflamatiile cauzate de eruptiile cutanate si acnee. Aceasta crestere a fluxului de sange, de asemenea, duce la o vindecare mai rapida a pielii deteriorate, in special pe cea care prezinta daune provocate in urma expunerii excesive la soare. Avand in vedere faptul ca celulele producatoare de colagen sunt protejate de antioxidanti, un beneficiu major oferit de acesti nutrienti este intarirea si cresterea elasticitatii pielii. Antioxidanti pot inversa, de fapt, efectele imbatranirii prin cresterea productiei de colagen, imbunatatind si intinerind aspectul pielii. Desi este aproape imposibil sa facem ridurile sa dispara, produsele pentru ingrijirea pielii cu antioxidanti pot ajuta la umflarea si hidratarea pielii, reducand astfel aspectul semnelor de batranete. Efectul de umflare dat de antioxidanti poate reduce, de asemenea, tesutul cicatricial.