Factorii care afecteaza cresterea unghiilor

cresterea unghiilor

Unghiile sunt realizate din mai multe straturi de celule moarte de proteina keratina, celule similare cu cele care intra in compozitia parului si a pielii. Partea cea mai dura a unghiei se numeste patul unghial si are rolul de a proteja pielea sensibila de dedesubt, iar materialul situat sub cuticula se numeste matrice.  Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, unghiile de la maini cresc in medie cu 2 sau 3 mm pe luna, in timp ce unghiile de la picioare cresc cu aproximativ 1 milimetru pe luna. 

Exista multi factori care influenteaza cresterea unghiilor. Iata care sunt acesti factori:

Varsta – Viteza de crestere a unghiilor se schimba pe tot parcursul vietii unei persoane. Unghiile bebelusilor cresc mai lent decat cele ale adultilor, dar unghiile copiilor cresc mai repede decat cele ale persoanelor cu o varsta mai mare de 14 de ani. Unghiile tind sa creasca foarte repede cand individul are varsta cuprinsa intre 10 si 14 ani. Dupa aceea, cresterea incepe sa incetineasca si continua sa devina tot mai lenta odata cu inaintarea in varsta. 

Locatia unghiilor (unghii de la maini sau unghii de la picioare) – Unghiile de la picioare cresc mai lent decat unghiile de la maini, iar rata de crestere a fiecarei unghii, de asemenea, difera. unghia de la degetul mic creste cel mai incet. Unghia de la degetul mare creste si ea relativ lent. In cazul celor mai multi oameni, unghiile de la degetul aratator si de la degetul mijlociu cresc cel mai rapid. In general, diferenta de crestere este destul de mica si se masoara in zecimi de centimetri. 

Vremea – Vremea poate afecta cresterea unghiilor. Unghiile cresc mai repede in sezonul cald decat o fac in sezonul de iarna. 

Hormonii – Academia Americana de Dermatologie subliniaza faptul ca dezechilibrele hormonale pot provoca o crestere lenta a unghiilor. Cu toate acestea, hormonii pot influenta cresterea unghiilor si in cazul persoanelor sanatoase. De pilda, femeile au tendinta de a experimenta o crestere mai rapida a unghiilor in timpul sarcinii si o crestere mai lenta in timpul alaptarii. De asemenea, femeile au o crestere mai rapida a unghiilor inainte de inceperea menstruatiei. 

Sanatatea – Starea si rata de crestere a unghiilor pot fi un indiciu al unei probleme de sanatate. Academia Americana de Dermatologie spune ca cei care au unghii galbene ar putea avea diabet, in timp ce unghiile groase si ingalbenite care cresc lent ar putea fi un simptom al unei afectiuni pulmonare. Cresterea unghiilor poate fi, de asemenea, incetinita de circulatia proasta a sangelui. 

cresterea unghiilor